Reasoning Quiz of the Day-II

Reasoning Quiz of the Day – II For SSC MTS 2019-20 : 21-08-2019

Direction-Q.(1-2):  What should be the correct signs of the equation to arrive at the given answer?

Q1.  18 *  6 *  3 *  6 *  5   = 35

(A) ×,+,-,÷ 

(B) ×,÷,-,+ 

(C) ÷,×,+,- 

(D) -,+,×,÷

Q2. 20 * 15 * 10 * 15 * 5* 40

(A) +,-,×,÷,= 

(B) ×,÷,-,+, =

(C)×,÷,+,-,=  

(D) ÷,×,+,-,=

Direction-Q.(3-4): In each of the following questions select the one which is different from other three alternatives?

Q3. (I) 85-55   (II) 65-35   (III) 64-34    (IV) 55-30

(A) II

(B) III

(C) I

(D) IV

Q4.  (I) 126-40  (II) 159-51   (III) 120-38   (IV) 210-50

(A) II

(B) III

(C) I        

(D) IV

Q5.  Hari travelled 15 km to the east. He turned left and went 10 km. He again turned left and went 15 km. How far is he from the starting point?

(A) 18

(B) 20

(C) 19

(D) 10

Q6.  Aman is facing south. He turns 140o in the anticlockwise direction and then 180o in the clockwise direction. Which direction is he facing now?

(A) East

(B) South-west

(C) North-east

(D) North

Q7. If 15th june falls 3 days after tomorrow that is friday. on what day will the last day of the month fall?

(A) Monday

(B) Tuesday

(C) Wednesday

(D) Thursday

Q8.  In the year 1996, the Republic day was celebrated on friday. On which day was the independance day celebrated इन the year 2000?

(A) Tuesday

(B) Monday

(C) Friday

(D) Saturday

Direction-Q.(9-10): In each of the following questions a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.                 

Q9. 5, 17,  71, ?, 2159

(A) 150

(B) 371

(C)  359

(D) 2159

Q10. 4, 3, 16, 15, 64, 75, ?, 375

(A) 216

(B) 256

(C) 275

(D) 175

Solutions:

 

Ans1.(B)18×6÷3-6+5 =18 ×6/3 – 6 + 5 =36-6+5=35
Ans2.(C) 20×15÷10+15-5 = 40

Ans3.(D) 85-55=30, 65-35=30, 64-34=30, 55-30=25 Except 25, all are divisible by 10.
Ans4.(D)

Ans5.(D)   
Ans6.(B)
South + (180-140) = 40o in clockwise Þ South-West.

Ans7.(B)
Tomorrow = Friday

            Friday+3 = Monday, Monday= 15th
            Therefore,30 June = Tuesday.
Ans8.(A)1996 was leap year, Number of day’s remaining in the 1996 = 336-26 = 340 days = 48 weeks 4 odd             2000 was leap years.   
            Days up to 15th August 2000- 31+29+31+30+31+15 = 288 day.
            288/7 = 32 weeks 4 odd days.
            Now, Total odd days= 4+3+4=11, 11/7 = 1week odd days
            15 August 2000 wax 4 days beyond Friday i.e., Tuesday.
Ans9.(C) 2×2+1=5 ,5×3+2=17 , 17×4+3=71, 71×5+4=359, 359×6+5=2159 Hence 359 is the  missing term.
Ans10.(B) 4×4=16, 3×5=15
            16×4=164, 15×5=75
            64×4= 256, 75×5=375 Hence, 256 is the missing term.       

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *