Maths Quiz of the Day-II

Maths Quiz of the Day – II For IBPS RRB Clerk Mains 2019 : 11 -09 -2019

Maths Quiz of the Day – II For IBPS RRB Clerk Mains 2019 : 11 -09 -2019

Q.1 Shashank and Anurag started a business with investments Rs.50000 and Rs 36000. After 4 months Vaibhav also joined the business with investment of Rs 64000. If in annual profit Vaibhav received Rs. 2123 less than Shashank then find the annual profit of business?
(1) Rs. 36516
(2) Rs.34678
(3) Rs. 37249
(4) Rs. 39656
(5) None of these

Q.2 Ram, Shyam and Sumit subscribe ` 10,000 for a business. Ram subscribes ` 800 more than Shyam and Shyam ` 1000 more than Sumit. Out of total profit of ` 6750, Shyam receives?
(1) Rs 2295
(2) Rs 2480
(3) Rs 2375
(4) Rs 2160
(5) None of these

Q.3 P and Q started a business jointly. P invests ` 15000 for 8 months and Q remains in the business for 4 months. Out of the total profit, Q claims 3/8 of the profit. How much money was contributed by Q?
(1) Rs 21000
(2) Rs18500
(3) Rs 20,000
(4) Rs 17500
(5) None of these

Q.4 P and Q invest in a business in the ratio 5:3 . If 4% of the total profit goes to charity and P’s share is 1251, the total profit
(1) Rs 2085
(2) Rs 1975
(3) Rs 2225
(4) Rs 2165
(5) None of these

Q.5 The ratio of investments of two partners P and Q is 13:15 and the ratio of their profits is 3:5. If P invested the money for 9 months, then for how much time Q invested his money ?
(1) 7 months
(2) 13 months
(3) 11 months
(4) 14 months
(5) 17 months

Q.6 The average age of Divya’s family consisting of 5 members 3 year ago was 35 years. One year ago a new baby was born in this family. Three year hence the average age of the family will be:
(1) 36 years
(2) 34 5/6years
(3) 35 4/5years
(4) 36 4/5years
(5) 39 years

Q.7 The average of a,b and c is 70. a is as much more than the avearge as b is less than the average. Find the value of c?
(1) 60
(2) 65
(3) 68
(4) 75
(5) None of these

Q.8 The average salary of 14 employees of Tesmus company is Rs. 18000 per month and 18 employees of company M is Rs. 16000 per month. The average salary of all 32 employees is ?
(1) 16885
(2) 17775
(3) 16580
(4) 15575
(5) None of these

Q.9 The average of all the 100 employees in an office is 30 year, where 2/5 employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 7 : 5. The average age of female employees is?
(1) 24 7/31years
(2) 11 7/31years
(3) 23 year
(4) 26 year
(5) None of these

Q.10 In a class with a certain number of students if one new student weight 50 kg is added, then average weight of class is increased by 1 kg. If one more student weighing 50 kg is added, then the average weight of the class increases by 1.5 kg over the original average. What is the square of the original average weight (in kg) of the class?
(1) 2209
(2) 2108
(3) 15031
(4) 6181
(5) None of these

Solutions :-

Ans.1(3) Ratio of their profits = Shashank : Anurag : Vaibhav
= 50000 × 12 : 36000 × 12 : 64000 × 3
2123/(75-64 )= 75 : 54 : 64
So, total annual profit of business
= × ( 75 + 54 + 64 ) = 193 × 193 = Rs 37249

Ans.2(1) Let Sumit Subscribes = Rs x
Shyam Subscribes = Rs
Ram Subscribe = Rs
According to question-
x+(x+1000)+(x+1800) = 10,000
x =7200/3=2400
So, Ratio of their invertments =
Ram : Shyam : Sumit = 4200 : 3400 : 2400
= 21 : 17 : 12
So, share of Shyam’s Profit =
6750/(21+17+12)×17= Rs2295
Ans.3(5) Let Q invests = Rs x
According to the question
= 15000×8/X×4=5/3 ⇒ Rs 18000

Ans.4(1) Let the total profit = Rs 100x
P’s share after paying to charity = 96x×5/8 = 60x
So, total profit = 100x/60x = Rs 2085
Ans.5(2) Let Q invested for x months
then, 13×9/15×X=3/5
x = 13 months
Ans.6(2) 3 year ago total age of
5 members = 5 × 35 = 175 years.
At the time of birth of new baby the total age of family
= 175 + (2×5) = 185 years
The present age of family = 185 + (1×6) = 191 years
3 year hence, the average age of family =168/ 24+21+11= 34  5/6years
Ans.7(5) a+b+c=210 —– (I)
a – 70 = 70 – b
a+b = 140 —– (II)
From equation (II) and (I)
C = 70
Ans.8(5) Avg. salary =


Ans.9(5) Number of ladies = 100 × 2/5 = 40
100 × 30 = 40 × 5x + 60 × 7x
3000 = 200x + 420x
x =3000/620 =150/31
Average age =150/31 × 5 =750/31= 24  6/31 year
Ans.10(1) Let x be the number of students in the class and y be the average weight of the class Now according to question,
xY+50/x+1= y + 1
x + y = 49 ………. (i) Again,
XY+50+50/X+2= y + 1.5
1.5x + 2y = 97 ………. (ii)
From equation (i) and (ii),
we get y = 47
Now
Square = 47×47=2209
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *