Maths Quiz of the Day-I

Maths Quiz of the Day – I For IBPS PO Mains 2019 : 23-08-2019

Directions (1-5): What approximation value will come in place of question mark (?) in the given questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

1. 105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99
(1) 500
(2) 240
(3) 310
(4) 550
(5) 960

2. 0.98% of 7824 + 4842 / 119.46 – ? = 78
(1) 30
(2) 60
(3) 40
(4) 50
(5) 70

3. (41.992 – 18.042) / ? = (13.11)2 – 138.99
(1) 48
(2) 12
(3) 72
(4) 84
(5) 128

4. (24.96)2 / (34.11 / 20.05) + 67.96 – 89.11 = ?
(1) 884
(2) 347
(3) 252
(4) 454
(5) 366

5. √(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √? = 33.98 × 40.11
(1) 1682
(2) 1024
(3) 1582
(4) 678
(5) 1884
6. Sukumar borrowed a total amount of Rs.32500 from his three friends Raj, Gokul and Dhamu. All of his friends apply different rates of interest in such a way that Raj applies 12%, Gokul applies 16% and Dhamu applies 18% interest rate respectively and total he gives Rs.5090 as interest. If the amount that Sukumar had taken from Raj is 18/25 of the amount taken from Dhamu, then find that what amount Sukumar has taken from Gokul?
(1) 11000
(2) 13000
(3) 14000
(4) 16000
(5) None of these

7. Sudhev marks up all Jeans in his shop 20% higher. He gave 25% discount on 2/5th of the total Jeans and 12% discount on 1/4th of the total Jeans. If Sudhev gets an overall profit of 2.3%, then what percentage of discount should be given by Sudhev to customers on the remaining Jeans.
(1) 10%
(2) 25%
(3) 5%
(4) 7%
(5) None of these

8. What is the age of Ganesh’s Mother at the time of his sister’s marriage? Ganesh was born 30 years after his Father was born. His sister was born 25 years after his Mother was born. The sum of the ages of those four members at present is 105 years. His sister will get married 5 years from now and will leave the family. Then the sum of the ages of those three members at that time is 110 years. What is the age of Ganesh’s Mother at the time of his sister’s marriage?
(1) 25 years
(2) 42 years
(3) 45 years
(4) 40 years
(5) None of these

9. What value the speed of the trains reduced? At 11:00 AM a train with a speed of 72 Km/hr started from Station P towards Station Q while at same time another train started from station Q with a speed of 90 Km/hr towards station P. Both trains are expected to cross each other at 3:30 PM. Due to signal problem arising at 2:00 PM, the speeds of the both trains reduced by same value, then they crossed each other at 6:30 PM.
(1) 54 km/hr
(2) 34 km/hr
(3) 45 km/hr
(4) 76 km/hr
(5) Cant be determined

10. Approximately what is the total amount returned by Sukumar? Sukumar took an educational loan from a bank for his 2 years course of Msc. He took the loan of Rs.5 lakh such that he would be charged at 7% p.a. at CI during his course and at 9% CI after the completion of the course. He returned half of the amount which he had to be paid on the completion of his studies and remaining after 2 years.
(1) Rs. 674933.45
(2) Rs. 947285.92
(3) Rs. 628045.45
(4) Rs. 626288.92
(5) None of these

Solutions:

 

Ans.1(4) 105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99

   or, [(105 × 1200) / 100] + [(12 × 2361) / 100] = [(22 × ?) / 100] + 1421

   or, [(22 × ?) / 100] = 1260 + 283.32 – 1421 ≈ 1543 – 1421 = 122

   ? = [(122 × 100) / 22] = [(122 × 50) / 11] = 11 × 50 = 550

Ans.2(3) 0.98% of 7824 + 4842/119.46 – ? = 78

   or, 1% of 7824 + 4842 / 120 – 78 = ?

   or, ? = [(1 × 7824) / 100] + (4842 / 120) – 78

   ≈ 78 + 40 – 78 = 40

Ans.3(4)[(41.99)2 – (18.04)2] / ? = (13.11)2 – 138.99

or, [(42)2 – (18)2] / ? = (13)2 – 139

or, [(42 + 18) (42 – 18)] / ? = 169 – 139

or, 60 × 24 / ? = 30

or, ? = 60 × 24 / 30 = 48

Ans.4(4)? = (24.96)2 / (34.11/20.05) + 67.96 – 89.11

≈ (25)2/ (34/20) + 67.96 – 89≈ (625/1.7) + 68 – 89 ≈ 368 + 68 – 89 ≈ 347

Ans.5(2)√(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √?

= 33.98 × 40

or, √(2025) × √(256) + √(400) × √? = 1360

or, 20 × √? = 1360 – 720 = 640

or,  √? = (640 / 20) = 32

? = 32 × 32 = 1024

Ans.6(1)Let the amount taken from Dhamu is x and amount   taken from Raj = 18x/25

Amount taken from Gokul = 32500 – x- 18x/25 = 32500 – 43x/25

= (18x/25)×12 /100) + (32500 – 43x/25)×16/100) + x×18/100 = 5090

216x – 688x + 450x = 12725000 – 13000000

22x = 275000

X = 12500

Amount taken from Gokul

= 32500– 43 × 12500/25 = 32500 – 21500 = 11000

Ans.7(1)Let Sudhev has 100 Jeans and C.P of each Jeans is Rs. 100.

Then, Marked price of each Jeans = 100 ×120 /100 = Rs. 120

And, Selling price of 100 Jeans = 100 × 100 × 102.3/100 = Rs. 10230

Selling price of 40 Jeans (i.e., 2 /5 of 100) = 40 × 120 × 75 /100 = 3600

Selling price of 25 Jeans (i.e., 1/4 of 100) = 25 × 120 × 88 / 100 = 2640

Let Sudhev gave a% discount on remaining (i.e., 100 – 40 – 25 = 35) Jeans.

Selling price of remaining 35 Jeans

= 35 × 120 ×(100-a)/100 = 4200 × (100-a)/100

According to the question,

10230 = 3600 + 2640 + 4200 × (100-a) /100

=> 4200 × (100-a) /100 = 10230 – 6240 = 3990

=> (100-a) /100 = 3990/4200 = 0.95

=> 100 – a = 95

=> a = 5%

Ans.8(4) Let father’s present age be ‘x’ years

Ganesh age = x-30

Mother age be y

sister age = y-25

sum = x+y+x-30+y-25 = 105

2x+2y = 160

After marriage

x+y+x-30+5×3 = 110

2x+y = 125

y = 35 years

at time of sister’s marriage = 35+5 = 40 years

Ans.9(1)If they travel at 72 and 90 Km/hr

72×4.5+90×4.5 = 729 km is the total distance

Distance upto 2:00 PM they travelled

72×3+ 90×3 = 486 Km

left over distance = 243

After 2:00 PM

(72-x)×4.5+ (90-x)×4.5 = 243

x= 54

Ans.10(4)5,00,000 × (1.07)² = 572450

Returned amount = 286225

After two years = 286225 × (1.09)²

= ` 340063.9225

Total amount = 286225 + 340063.9225

= ` 626288.9225

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *