1. A 200 m long train crosses a platform of double its length in 36s. The speed of the train is

(1) 60 km/h

(2) 54 km/h

(3) 72 km/h

(4) 46 km/h

(5) None of these

2. The speed of boat in still water is 16 kmph and speed of the current is 2 kmph. It takes a total of 6.5 hours to row upstream from point A to point B and downstream from point B to point C. If the distance from point A to point B is two third the distance between point B and C, what is the total distance travelled by the boat (both up and down stream)?

(1) 112 km

(2) 98 km

(3) 124 km

(4) 90 km

(5) 105 km

3. The area of a rectangular parking space is 144 m2. If the length had been 6 meters more, the area would have been 54 m2 more. The original length of the parking space is

(1) 22 metres

(2) 18 metres

(3) 16 metres

(4) 24 metres

(5) None of these

4. What would be the compound interest obtained on an amount of Rs. 10,000 at the rate of 25 p.c.p.a. after 3 years?

(1) Rs. 4,981.25

(2) Rs. 9,531.25

(3) Rs. 9,781.25

(4) Rs. 8,981.25

(5) None of these

5. The simple interest accrued on an amount at the end of 9 months @16 2/3 p.c.p.a. is Rs. 8,500. What is the amount?

(1) Rs. 62,050

(2) Rs. 72,550

(3) Rs. 65,000

(4) Rs. 68,000

(5) Rs. 70,000

**Directions (6-10):** What should come in place of question mark ‘?’ in the following question?

6. 12 × 13 + (?)2 = (16)2

(1) 10

(2) 1000

(3) 100

(4) 8

(5) 11

7. 4895 + 364 × 0.75 – 49 = ?

(1) 4520

(2) 5119

(3) 2114

(4) 4128

(5) 5445

8. ?of 7/8 of 1/3 of 2/7 =12

(1) 108

(2) 144

(3) 132

(4) 136

(5) None of these

9. 14% of 250 × ?% of 150 = 840

(1) 64

(2) 48

(3) 32

(4) 16

(5) None of these

10. What approximate value should come in place the question mark (?) in the following question? (Note: You are not expected to calculate the exact value) √2228 =?

(1) 57

(2) 47

(3) 67

(4) 37

(5) 27

__Solutions:__

**Ans.1**(1) Train length = 200m

Then, the length of the platform = 400 m.

Total distance to decide on the train

= 200 + 400 = 600 m

Because, 600m It takes 36 seconds to distance,

We know that speed = distance / (time)

⇒ 600m/36s

⇒ 100/6 m/s =100/6 ×3600/1000 km/hr = 60 Km / h

**Ans.2(5)** Length of BC = x km

⇒ length of AB = 2x / 3km

⇒ Speed in the direction of drift

= 16 + 2 = 18 km / h

⇒ Speed Against Drift = 16 – 2 = 14 km / h

According to the question,⇒ 2x / 42 + x / 18 = 6.5

⇒ x / 21 + x / 18 = 6.5

⇒ 13x / 126 = 6.5

⇒ x = 63 km

∴ Total distance = 2x / 3 + x = 5x / 3 = 105 km

**Ans.3(3)** l × b = 144

(l + 6) × b = 144+54 = 198

So, (l + 6)/l = 198/144

1 + 6/l = 11/8

6/l = 11/8 – 1 = 3/8

l = 16 m

**Ans.4(2)** A = P (1 + r/100)n

= 10000(1 + 0.25)3

= 10000 × 1.25 × 1.25 × 1.25 = 19531.25

compound interest = 9531.25

**Ans.5(4)** (p×r×t)/100=8500

(p×50/3×9/12)/100=8500

p=8500×100×3/50×12/9

p=8500×100×3/50×12/9 = 68000

**Ans.6(1)** Given equation,

12 × 13 + (?)2 = (16)2

⇒ 156 + (?)2 = 256

⇒ (?)2 = 256 – 156 = 100

⇒ (?)2 = 100 = (10)2

⇒ ? = 10

**Ans.7(2)** In order to solve this question, follow the BODMAS Rule below-

Step-1- Solve the given part of the parentheses in an equation first

Step-2- After this, a mathematical ‘ka’ or ‘exponent’ should be solved.

Step-3- Then, those parts of the equation, in which the partition and multiplication is given, are solved.

Step-4- Finally, those parts, which have been added and subtracted, are solved.

Now given expression:

4895 + 364 × 0.75 – 49 = ?

⇒ ? = 4895 + 273 – 49

⇒ ? = 5168 – 49

⇒ ? = 5119

**Ans.8(2)** Given Expression is,

⇒ ?of 7/8 of 1/3 of 2/7 =12

⇒?× 7/8 × 1/3 × 2/7 =12

⇒?×2=12

⇒?=144

**Ans.9(4)** Given Expression is,

250 का 14% × 150 का ?% = 840

⇒ 14/100 ×250× ?/100 ×150=840

⇒ 35 × 1.5 × ? = 840

⇒ ? = 840/(35 × 1.5) = 16

**Ans.10(2)** We know that, 402 < 2228 < 502

So 47 is the answer because we only have to get the estimated value and not the exact value.

√2228 = 47.20

≈ 47