General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 23-08-2019

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D

Q.1 The Indian Independence Bill received the Royal Assent on-
(A) 18th July, 1947
(B) 19th July, 1947
(C) 20th July, 1947
(D) 21th July, 1947

Q.2 Under whose chairmanship a committee was formed to defend the accused in kakori Case?
(A) Acharya Narendra Dev
(B) Govind Ballabh Pant
(C) Chandrabhanu Gupta
(D) Motilal Nehru

Q.3 Select the correct match using the code given below:
Column-I                Column-II
A. Vinoba Bhave      1. Home Rule Movement
B. B.G.Tilak              2. Individual Satyagraha
C. Aruna Asaf Ali     3. Dharsana Raid
D. Sarojini Naidu     4. Quit India Movement
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

Q.4 The concept of ‘Vicious Circle of Poverty’ is related to who of the following:
(A) Karl marx
(B) Nurkse
(C) Adam Smith
(D) None of the above

Q.5 In which of the following State ‘Bhnini Darbar’ a monthly newspaper, by the women and for the women is published?
(A) West Bengal
(B) Jharkhand
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh

Q.6 Green Index has been developed by-
(A) United Nation Environment Programme
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) None of the above

Q.7 Select the correct match using the code given below:
Column-I                                      Column-II
A. Growth in Food Production  1. Green Revolution
B. Milk Production                      2. Blue Revolution
C. Fisheries                                  3. White Revolution
D. Fertilizers                                4. Grey Revolution
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 3 2 4
(D) 2 1 3 4

Q.8 TRYSEM is a programme of-
(A) Rural Development
(B) Industrial Development
(C) Urban Development
(D) Defense Preparedness

Q.9 Star twinkle but planets do not twinkle because-
(A) They emit light of a constant intensity
(B) Their distance from the earth does not change with time
(C) They are very far away from the earth resulting in decrease in Intensity of light
(D) They are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Q.10 Consider the following statements:
1. Electron constitutes current in a metal wire.
2. The susceptibility of diamagnetic material does not vary with temperature.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.11 Au, Ag, Cu are the example of-
(A) Diamagnetism
(B) Paramagnetic
(C) Ferromagnetic
(D) Electromagnetic

Q.12 In one of the following plant is preferred for mixed cropping in order to enhance the bioavailability of nitrogen?
(A) Wheat
(B) Gram
(C) Maize
(D) Barley

Q.13 The casual organism of Polio is-
(A) Worm
(B) Bacteria
(C) Fungi
(D) Virus

 Answer : 1.(A), 2.(C), 3.(B), 4.(B), 5.(D), 6.(C) ,7.(C), 8.(A), 9.(D), 10(C), 11(A), 12(B), 13(D)

 You May Also Like:

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 22-08-2019

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *