General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D : 21-08-2019

Q.1    Instrument used to store the electric charge is known as

(A) Inductor                      

(B) Capacitor

(C) Transformer

(D) Transistor
Q.2    The magnetic separation is used for increasing concentration of the following-

(A) Horn silver

(B) Calcite

(C) Haematite                  

(D) Magnesite
Q.3    By which Process plants prepare their food?

(A) Osmosis                    

(B) Metabolic Synthesis  

(C) Photosynthesis          
(D) All of the above
Q.4    Name the France’s FIFA World Cup 2018 winning captain who has been banned from driving for 20 months alongside a fine of just under 47 lakh for driving under the influence of alcohol in London:

(A) Hugo Lloris                

(B) Paul Pogba                

(C) Kylian Mbappe          

(D) Antonie Griezmann
Q.5    Recently PM Narendra Modi visited which country to mark the first visit by an Indian Prime Minister in that country?
(A) Rwanda                     

(B) France                        

(C) South Africa               

(D) Belgium
Q.6    Consider the following statements:
1. Pinaki Chandra Ghose has been named as the India’s first Lokpal (anti-corruption ombudsman).
2. Pinaki Chandra Ghose is the current member of national human rights commission.
Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2
Q.7    The albedo of which one among the following is the highest?
(A) In Cirrus Cloud           

(B)In Cumulonimbus cloud                                   

(C)In Melting snow          

(D) In Sand
Q.8    Adam’s bridge connects which of the following?
(A) Amman and Damascus

(B) Dhanushkodi (Rameshvaram) and Talaimannar
(C) Israel and Jerusalem

(D) Persian Gulf and Gulf of Oman
Q.9    The Strait which separates Africa form Europe is:
(A) Hook Strait

(B) Strait of Gibraltar

(C) Palk Strait

(D) Bering Strait

Q.10 Recently who has successfully test fired the Man Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM) being developed for infantry troops of the Army?
(A) DRDO 

(B) HAL

(C) BHEL  

(D) BEL
Q.11 Which former Indian captain has been appointed as an advisor of Delhi Capitals for the Indian Premier League (IPL), 2019 season?
(A) Sachin Tendulkar  

(B) Sourav Ganguly    

(C) Rahul Dravid

(D) Vinod Kambli
Q.12 Which Indian actress has recently unveiled her wax statue at the Madame Tussauds wax museum in London?                 

(A) Priyanka Chopra   

(B) Alia Bhatt     

(C) Deepika Padukone

(D) Sonam Kapoor
Q.13 Y. S. Vivekananda Reddy, who passed away recently, was the former Chief Minister of which Indian state?
(A) Kerala 

(B) Arunachal Pradesh

(C) Tamil Nadu  

(D) Andhra Pradesh

Answer : 1.(B), 2.(C), 3.(C), 4.(A), 5.(A), 6.(C) ,7.(C), 8.(B), 9.(B), 10(A), 11(B), 12(C), 13(D)

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *