General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 30-08-2019

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 30-08-2019

1. Consider the following statements:
1. Gona Reddy is called Tulsidas of Telugu. He composed Ranganath Ramayana.
2. Haridas, the court poet of Krishnadevaraya of Vijayanagara wrote the Iasumaya-Valkakkam.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

2. Which among the following Mughal Emperor was illiterate?
(A) Shah Jahan
(B) Aurangzeb
(C) Akbar
(D) Babur

3. The founder of the Parsi religion-
(A) Laotse
(B) Kung-fu-su
(C) Joroster
(D) Mikado

4. Consider the following statements:
1. Dyer was responsible for the Jallianwalla Bagh massacre.
2. The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. Raj Singh, vish viriksh was written by Bankim Chandra Chatterjee.
2. Sarat Chandra wrote novel Srikanta, Devdas.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor

6. From the point of view of river and canal length, who is the first place in all the states of India?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Kerala

7. Which state is the first place in storage of salt water in the states of India?
(A) Odisha
(B) Gujarat
(C) Kerala
(D) West Bengal

8. Which of the following draining system is not of Indus system?
(A) Sutlej
(B) Rapti
(C) Chenab
(D) Jhelum

9. Consider the following statements:
1. Strait of Malacca separates Malay Peninsula and Indonesian Island of Sumatra.
2. The latitude which passes through Sikkim also passes through Uttarakhand.’
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements:
1. Europe’s longest river is Volga.
2. Europe’s highest peak is Mount Elbrus.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1(C), 2(C), 3(C), 4(C), 5(D), 6(B), 7(A), 8(B), 9(B), 10(C) 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *