General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 27-08-2019

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 27-08-2019

Q.1 Consider the following statements:
1. The capital of Anga Mahajanapada was Champa.
2. Shravasti was the capital of the Kaushal
Mahajanapada.
3. Kaushambi was the capital of the Kuru Mahajanapada.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

2. Consider the following statements:
1. Rajpur was the capital of the Kamboja Mahajanapada.
2. Kushavati/Kushinagar was the capital of the Malla Mahajanapada.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements:
1. Matsya Mahajanapada was the area around modern Jaipur.
2. Chedi Mahajanapada was the area around modern Allahabad.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements:
1. During the period of Mahmud Ghaznavi, Firdausi composed Shahnama.
2. The famous scholar in the court of Mahmud Gaznavi was the Utabi.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. The famous Ganesh temple of Mamallapuram was constructed by Pulakeshin II.
2. The 15 types of slaves alleged by Narada have been mentioned by Vigyaneshwara in Mitakshara.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements:
1. The Environment Protection Act passed in 1986.
2. The Biodiversity Act passed in 2002.
3. The Forest Conservation Act passed in 1980.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

7. Consider the following statements:
1. Water is present on 71 percent of the earth’s surface.
2. India’s area is almost 2.4 percent of the world.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

8. Consider the following statements:
1. Vikram Sarabhai Space Center is located in Sri Harikota.
2. The world’s deepest ocean is the Indian Ocean.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

9. Indian Rhinoceros is protected in
(A) Corbett National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Bandipur National Park
(D) Gir National Park

10. Consider the following statements:
1. Sri Penusila Narasimha Wildlife Sanctuary is located in Kerala.
2. Sri Lankamalleswara Wildlife Sanctuary is located in Andhra Pradesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

11. Consider the following statements:
1. Uttar Pradesh and Bihar have their Legislative Council.
2. Delhi and Puducherry, also have their Legislative Assemblies.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

12. Who carries out notification for the election of the Lok Sabha?
(A) Election Commission of India
(B) The President
(C) Home Ministry
(D) Lok Sabha Secretaria

13. Who among the following is the present Chairperson of the National Commission for women?
(A) Girija Vyas
(B) Rekha Sharma
(C) Malini Bhattacharya
(D) Yasmeen Abrar

14. The first hour of business of the Lok Sabha is known as-
(A) Public hour
(B) Privileges hour
(C) Zero hour
(D) Question hour

Answer:- 1(B), 2(C), 3(A), 4(C), 5(D), 6(D), 7(C), 8(C), 9(B), 10(B), 11(C), 12(B),    13(B), 14(D)

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *