General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 26-08-2019

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 26-08-2019

Q.1 Consider the following statements:
1. Ropar is located on the left bank of Satluj river in Ropar district of Punjab state.
2. Here after the independence, the excavation was first done.
3. In 1950, it was discovered by B. B. Lal.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Q.2 Consider the following statements:
1. Kalibanga is situated on the left bank of
Ghagghar river in Ganganagar district of Rajasthan.
2. Excavation in 1953 was done by B.B.Lal and B.K.Thapar.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.3 On imprisonment in 1908 by the British, Bal Gangadhar Tilak was sent to –
(A) Andaman and Nicobar
(B) Rangoon
(C) Singapore
(D) Mandalay

Q.4 Consider the following statements:
1. The interpretation of the glory of Brahma in Kenopanishad is explained.
2. There is a dialogue between Yama Raj and Nachiketa in kathopanishad.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.5 Consider the following statements:
1. Information about 16 Mahajanapadas comes from Buddhist and Jain literature and from Panini’s Ashtadhyayi.
2. The Gandhara Mahajanapadas were around modern Rawalpindi and Peshawar city.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.6 The countries that are members of the European Union, but not members of the euro zone are
(A) Luxembourg, Netherlands and Albania
(B) Armenia, Belarus and Portugal
(C) Czech Republic, Malta and Finland
(D) Romania, Sweden and Bulgaria

Q.7 The map originated from word ‘Mappa’, which language is it?
(A) German
(B) English
(C) Latin
(D) Hindi

Q.8 Consider the following statements:
1. The sun’s light reaches in 8 minutes 18 seconds on earth.
2. The total number of planets in the solar system is 9.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.9 Which of the statements given above is/are NOT correct?
1. Asteroids are found between the orbits of Mars and Jupiter.
2. The head of the solar system is the Sun.
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.10 Consider the following statements:
1. Jupiter was called the King of the Gods in Roman mythology.
2. Uranus planet discovered by William Herschel in 1781.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Q.11 Consider the following statements-
1. There is no power to reject or amend the Money Bill in the Rajya Sabha.
2. Rajya Sabha cannot vote on the demands of grants.
3. Annual financial statements cannot be discussed in Rajya Sabha
Which of the statements given below is / are true?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Q.12 ‘Rule of Law’ concept has been taken in the Indian Constitution from?
(A) USA
(B) England
(C) Switzerland
(D) Ireland

Q.13 74thAmendment of the Constitution is related to
(A) Rural Local Self-Government
(B) Urban Local Self-Government
(C) Powers of the President
(D) Powers of the Parliament

Answer:-  1(D), 2(D), 3(D), 4(C), 5(D), 6(D), 7(C), 8(A), 9(D), 10(C), 11(A), 12(B), 13(B)

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *