General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 22-08-2019

Q.1 Who renovated Sudarshan lake without using forced labour?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Bindusar
(C) Ashoka
(D) Rudradaman-I

Q.2 Who were called Dastar- Bandan?
(A) Sufi Saints
(B) Khan
(C) Malik
(D) Ulema

Q.3 To whom Aurangzeb bestowed upon the title of ‘Sahibar-uz-Zamani’?
(A) Shaista Khan
(B) Amin Khan
(C) Jahan Ara
(D) Roshan Ara

Q.4 Consider the following events connected with Indian National Movement and find the correct chronological order of the events from the codes given below:
1. Demise of B.G. Tilak
2. Passing of Rowlatt Bill as an Act
3. Jallianwala Bagh Massacre
4. Amritsar Session of Indian National Congress, 1919
Codes:
(A) 2,3,4,1
(B) 4,3,2,1
(C) 3,4,2,1
(D) 1,2,3,4

Q.5 Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) S.C.Bose : Indian Struggle
(B) Dadabhai Naoroji : Poverty and Un-British Rule in India
(C) Rajendra Prasad : India Divided
(D) Frank Moraes : India from Curzon to Nehru and After

Q.6 Select the correct match using the code given below:
Column-I            Column-II
(Tribe) (Region)
A. Birhor             1. Andaman and Nicobar Islands
B. Bhutiya           2. Tamil Nadu
C. Toda               3. Sikkim
D. Sentinelese    4. Jharkhand
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

Q.7 The International Crop Research Institute for Semi Arid Tropics (ICRISAT) is located at-
(A) Kolkata
(B) Patna
(C) Bhubaneswar
(D) Hyderabad

Q.8 The river of south India mainly has which of the following drainage patterns?
(A) Radial
(B) Intermittent
(C) Dendritic
(D) Trallis

Q.9 Which of the following temperate grasslands are found in Eurasia?
(A) Downs
(B) Velds
(C) Stepps
(D) Praires

Q.10 Select the correct match using the code given below:
Column-I Column-II
(Park/Sanctuary)                               (State)
A. Dochigam                                               1. Madhya Pradesh
B. Keoladeo Ghana bird Sanctuary         2. Rajasthan
C. Kanha National Park                             3. Kerala
D. Periyar Wildlife Sanctuary                    4. Jammu and Kashmir
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 2 1 3
(D) 2 1 3 4

Q.11 The Election Commissioner can be removed by the:
(A) Chief Election Commissioner
(B) Prime Minister
(C) President on the recommendation of the chief Election Commissioner
(D) Chief Justice of India

Q.12 Who of the following took the passing of resolution on partition on the meeting of the Congress Committee (1947) as “Surrender of Nationalism in favor of Communalism?
(A) Dr. Kitchlew
(B) Purushottam Das Tandon
(C) Jawaharlal Nehru
(D) G.B. Pant

 Answer : 1.(D), 2.(A), 3.(C), 4.(A), 5.(D), 6.(B) ,7.(D), 8.(A), 9.(C), 10(C), 11(C), 12(A)

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *