DI & DS

Data Interpretation & Data Sufficiency Questions For competitive exams : 29-08-2019

Data Interpretation & Data Sufficiency Questions For competitive exams : 29-08-2019

Direction Q.(1-5 ) In the following line graph time taken to travel (In hours) by five cars on different days

Q.1 What is the difference between the sum of speeds of car Q on day 1 and car T on day 2 together and the sum of speeds of car P on day 2 and Car S on day 1 together?
(1) 3 km/hr
(2) 2 km/hr
(3) 5 km/hr
(4) 4 km/hr
(5) None of these

Q.2 Which car travelled at the same speed on both the days?
(1) P
(2) Q
(3) S
(4) R
(5) T

Q.3 What is the ratio between the sum of speeds of car P and car R together on day 1 and sum of speeds of and car R and car T together on day 2?
(1) 1:1
(2) 3:4
(3) 8:9
(4) 9:10
(5) 7:8

Q.4 The distance travelled by car P on both days together is approximately what percent more/less than the distance travelled by car R on both days together?
(1) 18% less
(2) 16% less
(3) 14% less
(4) 17% less
(5) 18% more

Q.5 What is the sum of speeds of car R on both days in meter per second?
(1) 7.5m/s
(2) 11 1/3 m/s
(3) 8.5m/s
(4) 8 1/3 m/s
(5) 9 1/3 m/s

Directions Q.(6-10) Study the pie chart carefully and answer the questions given below.Pie – Chart shows the percentage distribution of the number of passengers in different trains.
Total Number of passengers = 72000

Q.6 If in train ‘V’ 42% of the passengers are males and 23% are children, what is the number of females in that train?
(1) 3296
(2) 2880
(3) 3156
(4) 3024
(5) None of these

Q.7 The total number of passengers in train ‘U’ and train ‘R’ together is approximately what percent more than the total number of passengers in train ‘Q’ and train ‘P’ together?
(1) 81%
(2) 77%
(3) 73%
(4) 79%
(5) 76%

Q.8 What is the average number of passengers in train ‘S’ train ‘V’, train ‘T’ and Train ‘P’.
(1) 9540
(2) 9900
(3) 9180
(4) 9000
(5) None of these

Q.9 What is the difference between the total number of passengers in train ‘U’ and train ‘Q’ together and the number of passengers in train ‘R’?
(1) 9260
(2) 9380
(3) 9440
(4) 9160
(5) None of these

Q.10 Number of passengers in train ‘S’ is approximately what percent of the total number of passenger in train ‘T’ and train ‘Q’ together?
(1) 86%
(2) 87%
(3) 83%
(4) 84%
(5) 88%

Solutions:

 Ans.(1-5)

Ans.1(5) Speed of car Q on day 1+ speed of car T on day 2
= 15 + 15 = 30 kmph
Speed of car P on day 2+ speed of car S on day 1
= 15 + 14 = 29 kmph
= Difference = 30 – 29 = 1 kmph
Ans.2(3) From the table option (3) is correct.
Ans.3(1) Ratio =

Ans.4(2) distance travelled by car P on both days
= 210 + 171 = 381 km
distance travelled by car R on both days
= 32 4 + 132 = 456
Required %=

Ans.5(4) Sum= (18 + 12) km/hr =30km/hr

Ans.6(4) Required number of females
= 72000x 12/100 x (100-42-23)/100= 3024
Ans.7(2) Required % = (22+17)-(8+14)/(8+14)×100
= (39-22)/22 ×100
= 1700/22 = 77.27% = 77%
Ans.8(1) Required average = (72000×(16+12+11+14)/100×4
= 9540
Ans.9(5) Required difference = 72000 × ([(22+8)-17])/100
= 720×13 = 9360
Ans.10(4) Required % = 16/(11+8)×100 = 1600/19 = 84.21=84%

 

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *