Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For SBI PO Mains 2019: 22-08-2019

1. Advanced Farming Enriched Farmer, whose objective is to increase farmers’ income by cutting production cost and increasing the output is related to which state?
a)Madhya Pradesh
b)Punjab
c)Maharashtra
d)Uttar Pradesh
e)Haryana

2. Pudukkottai Dakshinamurthy Pillai is related to which Musical Instrument?
a)Rudra Veena
b)Violin
c)Ghatam
d)Mridangam
e)Sarangi

3. Which of the following category is not a type of missile?
a)Shaurya
b)Aakash
c)Astra
d)Brahmos
e)Barak

4. “Your Perfect Banking Partner” is the punch line of which bank?
a)Yes Bank
b)Federal Bank
c)Vijaya Bank
d)Andhra Bank
e)HDFC

5. According to Basel Accords, the bank’s capital comprises of Tier 1 and Tier 2 capital, but the restriction is that Tier 2 capital cannot be more than ____ of Tier 1 capital.
a)10%
b)25%
c)50%
d)75%
e)100%

6. Which banking is like a visible face of banking to the public with a lot of branches in major cities?
a)Wholesale Banking
b)Retail Banking
c)Para Banking
d)Shadow Banking
e)Universal Banking

7. Name the oldest Stock Exchange of Asia?
a)Singapore Exchange Ltd.
b)Hong Kong Exchange
c)JASDAQ
d)Centrex
e)BSE

8. ___ is a 11 digit alpha-numeric code that uniquely identifies a bank-branch participating in the RTGS and NEFT system.
a)MICR
b)PAN
c)IFSC
d)TAN
e)MMID

9. Which of the following book is authored by Katie Price?
a)A Horse Walks into a Bar
b)Unstoppable: My Life So far
c)I am HIV positive, so what?
d)Playing With Fire
e)The Crisis Within

10. What does the first ‘S’ stands for in the abbreviation SCORES?
a)Securities
b)SEBI
c)Sanction
d)Separate
e)None of these

Answers:- 1-(c), 2-(d), 3-(e), 4-(b), 5-(e), 6-(b), 7-(e), 8-(c), 9-(d),10-(b)

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *