Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For SBI PO Mains 2019: 21-08-2019

1. For the welfare of farmers in the state by providing the compensation to farmers for agriculture products whenever its price fall below the announced Minimum support price (MSP), thereby, protecting them from losses suffered on account of distress sale.

The above mentioned Objective is based on which scheme?

a)Bhavantar Bhugtan Yojana

b)Samagra Gramya Unnayan Yojana

c)Revenue Insurance Scheme

d)Gramin Bhandaran Yojana

e)None of these

2. Suresh Vaidyanathan is related to which Musical Instrument?

a)Rudra Veena

b)Violin

c)Ghatam

d)Mridangam

e)Sarangi

3. Which of the following category of missile which is not in use anymore?

a)Shaurya

b)Sagarika

c)Prithvi-II

d)Trishul

e)Prahaar

4. “A Friend You Can Bank Upon” is the punch line of which bank?

a)Yes Bank

b)Federal Bank

c)Vijaya Bank

d)Andhra Bank

e)HDFC

5. Which of the following term is not related to BASEL Accords?

a)Capital Adequacy

b)Market Review

c)CRAR

d)Market Stabalisation Scheme

e)Supervisory Review

6. Mobile App “Empower” was launched by which bank?

a)Dena Bank

b)PNB

c)Yes Bank

d)HDFC

e)Canara Bank

7. Name India’s first Stock exchange having fully automated screen based electronic trading system?

a)BSE

b)OTC

c)India International

d)NSE

e)United Stock Exchange

8. In which of the following denomination an Electoral Bond is not issued?

a)Rs. 1000

b)Rs. 10000

c)Rs. 1 Lakh

d)Rs. 10 Lakhs

e)None of these

9. Which of the following book is authored by Jayanta Kalita?

a)A Horse Walks into a Bar

b)Unstoppable: My Life So far

c)I am HIV positive, so what?

d)Playing With Fire

e)The Crisis Within

10. Which of the following category is not a part of Stock Exchange?

a)Merchant Broker

b)Circuit Broker

c)Money Managers

d)Discount Broker

e)Stable Broker

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(d), 4-(c), 5-(d), 6-(e), 7-(d), 8-(e), 9-(c),10-(e)

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *