Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 14-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 14-09-2019

 

1. ______ banks typically target a specific market or type of customer, and tailor a bank’s advertising, product mix and operations to this target market’s preferences.
a)Universal
b)Parallel
c)Niche
d)Retail
e)None of these

2. The International Day of the Girl Child is observed worldwide on which date?
a)11 August
b)11 September
c)11 October
d)11 November
e)11 December

3. Where is the headquarter of Canara bank situated?
a)New Delhi
b)Bengaluru
c)Mumbai
d)Chennai
e)Kolkata

4. Consider the following statements
A: Common Equity Tier 1 (CET1) is a component of Tier 1 capital that consists mostly of common stock held by a bank.
B: It is a capital measure that was introduced in 2014 as a precautionary means to protect the economy from a financial crisis.
C: It is expected that all banks should meet the minimum required CET1 ratio of 4.50% by 2019.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

5. ____ are the securities created by way of separating the cash flows associated with a regular G-Sec i.e. each semi-annual coupon payment and the final principal payment to be received from the issuer, into separate securities.
a)T-Bills
b)Commercial papers
c)Certificate of Deposit
d)STRIPES
e)Debentures

6. What is the minimum bidding amount for the auctions of GOI dated securities?
a)Rs. 25000
b)Rs. 10000
c)Rs. 5000
d)Rs. 1000
e)Rs. 500

7. Chillar, Dhanchayat DDA Housing Scheme are the services launched by which scheme?
a)ICICI Bank
b)HDFC Bank
c)Axis Bank
d)Kotak Mahindra Bank
e)None of these

8. Consider the following statements regarding Consolidated Fund.
A: All revenues raised by the government, money borrowed and receipts from loans given by the govt. flow into the consolidated fund in India.
B: All govt. expenditure is made from this fund, except for exceptional items met from the contingencies Fund or the public account.
C: Importantly no money can be withdrawn from this fund without the Parliaments’ approval.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

9. What is the minimum limit of transaction via RTGS in India?
a)No limit
b)50000
c)100000
d)200000
e)500000

10. _____ describes how bankers would give 3% interest on depositors’ accounts, lend the depositors money at 6% interest, and then be playing golf at 3 PM.
a)5-25 Rule
b)3-6-3 Rule
c)Give-Back Rule
d)Golf Rule
e)None of these

Answer:- 1(c), 2(c), 3(c), 4(d), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *