General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 12-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 12-09-2019

1. Match the following.
List-I List-II
1. Bahadur Shah first A. Shah-e-bekhabar
2. Jhaandar Shah B. Lampat moorkh
3. Farrukhsiyar C. Ghrarit kaayar
4. Muhammad Shah D. Rangeela Shah
(A) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
(B) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a
(C) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c
(D) 1-d, 2-c, 3-d, 4-

2. Consider the following statements:
1. In Indus valley civilization, Lothal was famous for Dockyard.
2. Atharva Veda is not a part of Vedatrayi.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements:
1. Nadir Shah is called the Napoleon of Iran.
2. At the time of Shah Alam II, British became occupied Delhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements:
1. Anant Varman Chod Gang extended the boundaries of Orissa from the Ganges in Bengal to Godavari in the south and made Orissa a powerful state.
2. Construction of Sun Temple of Konark was done by Narasimha I.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. The Suhrawardi thought was established by Sheikh Shahabuddin.
2. Founder of Kadiri thought was Sheikh Abdul Qadir Jilani.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

6. Which of the following pair is INCORRECT?
(A) 0° longitude – Prime Meridian
(B) 0° longitude – Equator
(C) 0° latitude – Equator
(D) 23.5° North – Tropic of Cancer

7. Consider the following statements:
1. The hot air in Libya is called seistan.
2. The air that runs during summer in Australia is called Brickfielder.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

8. Consider the following statements:
1. The Taxus Tree included in the Red Data Book is found naturally in the Himalayas.
2. “Taxol” medicine is derived from the Texas Tree, which is used in the treatment of Parkinson’s disease.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

9. Consider the following statements:
1. The forest of the Sal is broad on most areas in India.
2. In Jharkhand, about 60 percent of the country’s Lakh tree is produced.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally growing there?
1. Oak
2. Rhododendron
3. Sandalwood
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only \
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer:- 1(A), 2(D), 3(C), 4(C), 5(D), 6(B), 7(B), 8(D), 9(C), 10(B)

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *