Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 12-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 12-09-2019

1. Consider the following statements
A: Lockbox banking is a service provided by banks to Trusts for the receipt of payment from customers.
B: Under the service, the payments made by customers are directed to a special post office box instead of going to the company.
C: The bank goes to the box, retrieves the payments, processes them and deposits the funds directly into the company’s bank account.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)Only B and C are true

2. The LEI is a global reference number that uniquely identifies every legal entity or structure that is party to a financial transaction, in any jurisdiction. It comprises of how many digits?
a)8
b)10
c)12
d)14
e)20

3. What is the threshold limit under MTSS facility via cash transfer ?
a)Rs. 10000
b)Rs. 25000
c)Rs. 50000
d)Rs. 75000
e)Rs. 1 Lakh

4. What do you call a situation in which a large number of customers of a bank or another financial institution withdraw their deposits simultaneously due to concerns about the bank’s solvency?
a)Insolvency
b)Bankruptcy
c)Bank Overrun
d)Bank Run
e)Bank Collapse

5. These are bonds, the principal of which is linked to an accepted index of inflation with a view to protecting the Principal amount of the investors from inflation.
a)Inflation Bonds
b)Reserve Bonds
c)Capital Bonds
d)Capital Indexed Bonds
e)Inflation Indexed Bonds

6. Consider the following statements.
A: Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS), 2016 is a scheme notified by the Government of India on December 16, 2016.
B: he Deposits shall be held at the credit of the declarant in Bond Ledger Accounts (BLA) maintained with Reserve Bank of India.
C: No interest shall be paid for deposits made in this scheme.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are True
e)All are False

7. Kisan Card, Ping Pay, Lime, Asha home Loan are the services launched by which bank?
a)Axis Bank
b)ICICI Bank
c)HDFC Bank
d)SBI
e)Bank of Baroda

8. ____ is a tax imposed on imports, over above the basic import duty.
a)Direct Tax Code
b)Ad valorem tax
c)VAT
d)Countervailing duty
e)GST

9. Financial Network Services Limited is an Australian developer and supplier of banking application software, operating in world markets which is owned and managed by:
a)Infosys
b)Wipro
c)Oracle
d)TCS
e)IBM

10. Consider the following statements
A: Routing Number is a eight-digit number that identifies your financial institution.
B: The Federal Deposit Insurance Corp. is an Indian government-run organization that insures customers’ bank deposits up to $250,000 if the bank fails.
C: Non-Repatriable Accounts are those in which Indian rupees can be transferred back to foreign currency, in simple terms Indian Rupee can be converted to any foreign currency.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are True
e)All are False

Answer:-1(e), 2(e), 3(c), 4(d), 5(d), 6(d), 7(a), 8(d), 9(d), 10(e)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *