General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 11-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 11-09-2019

1. Consider the following statements:
1.Tobacco cultivation started in Maharashtra by
bringing tobacco through the Portuguese in the 16th century.
2. Akbar met the third Sikh Guru Amar Das and provided several villages in the name of his daughter.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements:
1. NoorJahan’s mother, Asmat Begum, invented the method of making perfume.
2. NoorJahan spent her last time as a pensioner for
3. 2 lakh rupees per year in Lahore. She died in 1645.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

3. The Vijaynagar ruler Krishna Dev Raya’s work ‘Amuktamalayada’ was written in which language?
(A) Marathi
(B) Malayalam
(C) Kanada
(D) Telugu

4. Consider the following statements:
1. Humayun believed in astrology. So he wears different colours of cloth for seven days of the week.
2. He mostly wore yellow on Sunday, white on Monday, and black cloth on Saturday.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. In 1724 the state of Hyderabad was founded by Nizam-ul-Mulk Asaf-Jah.
2.Hyderabad became the first state in the Indian states, which accepted the Wellesley’s subsidiary alliance and agree to garrison the dependent army.
Which of the statements given above is/are NOTcorrect?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neithe 1 nor 2

6. Consider the following statements:
1. In North America grasslands are called Veld.
2. The temperate grassland in the United States is called Prairies.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

7. Consider the following statements:
1. Primary wave runs at the fastest speed from the center of the earthquake.
2. Secondary wave cannot pass through fluid.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

8. Consider the following statements:
1. Artificial lake Debr Lake or Jaisamand Lake’s is the largest freshwater lake of Asia.
2. Seven Taal Lake is located in Rajasthan.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

9. Consider the following statements:
1. Tul Bull Project is located on Wuller Lake.
2. The origin of the Adyar River from Chembarambakkam Lake.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements:
1. The atmosphere can only warm upward from the surface of the Earth.
2. The humidity in the upper atmosphere is high.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer:- 1(C), 2(C), 3(D), 4(C), 5(D), 6(B), 7(C), 8(A), 9(D), 10(A)

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *