Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 11-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 11-09-2019

1. Consider the following statements.
A: The Lehman formula is a compensation formula developed by Lehman Brothers to determine the commission on investment banking or other business brokering services.
B: Lehman Brothers developed the Lehman Formula, also known as the Lehman Scale Formula, in the 1960s.
C: The original structure of the Lehman Formula is a 5-4-3-2-1 ladder.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

2. ______ is a 10 -digit alpha-numeric number issued by the Income-tax Department which is obtained by all persons who are responsible for deducting tax at source (TDS)?
a)PAN
b)TAN
c)UAN
d)PRAN
e)None of these

3. Who was the first bank to introduce Credit cards in India?
a)SBI
b)PNB
c)Central Bank of India
d)Presidency Bank
e)Allahabad Bank

4. ___ is a type of taxation system on UK financial institutions in which banks are forced to pay government taxes over and above any normal corporate taxes they may incur.
a)Bank Tax
b)Bank Levy
c)Bank Duty
d)Government Duty
e)Corporate Duty

5. Dated G-Secs are securities which carry a fixed or floating coupon (interest rate) which is paid on the face value, on :
a)Quarterly Basis
b)Half-yearly Basis
c)Annually
d)Bi-annually
e)Only at the time of redemption

6. What is the minimum limit for depositing in Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana?
a)The deposit by a declarant shall not be less than 10% of the undisclosed income declared under sub-section (1) of section 199C of the Taxation and Investment Regime
b)The deposit by a declarant shall not be less than 25% of the undisclosed income declared under sub-section (1) of section 199C of the Taxation and Investment Regime
c)The deposit by a declarant shall not be less than 50% of the undisclosed income declared under sub-section (1) of section 199C of the Taxation and Investment Regime
d)The deposit by a declarant shall not be less than 75 of the undisclosed income declared under sub-section (1) of section 199C of the Taxation and Investment Regime
e)No such limit

7. Which of the following type of Financing, Indian Government follows to run in the country?
a)Surplus Financing
b)Budgetary Financing
c)Deficit Financing
d)Revenue Financing
e)Expenditure Financing

8. _____ is defined in the Article 112 of the constitution which requires the govt. to represent to parliament a statement of estimated receipts and expenditure in respect of every financial year.
a)Contingency Fund
b)Consolidated Fund
c)Public Account Fund
d)Annual financial statement
e)None of these

9. In which of the following category of Security, the possession of the asset is with lender?
a)Hypothecation
b)Mortgage
c)Pledge
d)Lien
e)None of these

10. Consider the following statements and answer accordingly
A: Reserve Money (M0) = Total Currency in circulation + All Banker’s Deposits with RBI + Other Deposits with RBI.
B: Narrow Money (M1) = Total Currency with the Public + Total Demand Deposits with the Banking System + Other Deposits with RBI.
C: Broad Money (M3) = M1 + Time Deposits with the Banking System.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)All are false

Answer:-1(d), 2(b), 3(c), 4(b), 5(b), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *