General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 10-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 10-09-2019

1. Who was the son of Chandragupta Maurya?
(A) Bindusara
(B) Chandragupta II
(C) Ashoka
(D) Bimbisara

2. Which statement is /are correct about Vardhmana Mahavira.
(1) Vardhamana Mahavira was born in 540 BC in Lumbani near Kapilavastu.
(2) His father was the head of a famous Kshatriya clan and his mother a Lichachvi princess.
(3) He attained perfect knowledge or kaivalya at the age of 42.
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 4 only
(D) 1, 3 and 4 only

3. The Translation of which of the following text is known as Razmnamah ?
(A) Ramayana
(B) Lilavati
(C) Atharvaveda
(D) Mahabharata

4. Consider the following statements:
1. In 1576, the army of King Bhagwan Das in Haldighati fought a war against Maharana Pratap.
2. In the year 1586, Mansingh successfully kneel down Kashmiri ruler Yusuf Khan for his devotion to Akbar.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. Mirza Haidar is the author of the book Taarikh-e Rashidi.
2. Qanun-I-Humayuni was the author of the book Khondamir.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

6. The mahatma Gandhi National Marine Park is located in
(A) Pirotan Island
(B) Rameswaram
(C) Ganga Sagar Island
(D) Wandoor

7. Consider the following statements:
1. The imaginary lines touching both the poles of earth is called latitude.
2. 21st June is observed as summer solstice in Northern Hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

8. Which of the following pairs is incorrect?
I. 49th parallel – United States of America and Canada
II. 38th parallel – China and North Korea
III. Radcliffe Line – India and Afghanistan
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only I and II
(D) Only II and III

9. Match the following.
Festival State
1. Onam a.Maharastra
2.Kuchipudi b. Andhra Pradesh
3. Pongal c. Tamil nadu
4.Gudipadwa d. Kerala
(A) 1-c, 2-a, 3-b, 4-d
(B) 1-d, 2-b, 3-c, 4-a
(C) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c
(D) 1-d, 2-c, 3-d, 4-a

10. Consider the following statements:
1. Chinook wind is also known as ‘Snow Eater’.
2.Palk strait divide India and Pakistan.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer:- 1(A), 2(B), 3(D), 4(D), 5(D), 6(D), 7(C), 8(D), 9(B), 10(B)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *