Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 10-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 10-09-2019

1. Consider the following statements regarding Lead Bank.
A: A lead bank is a bank that oversees the arrangement of a loan syndication.
B: The lead bank receives an additional fee for this service, which involves recruiting the syndicate members and negotiating the financing terms.
C: In the eurobond market, the lead bank acts in an agent capacity for an underwriting syndicate.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

2. Consider the following statements
A: Electoral Bonds will be issued in multiples of Rs1,000, Rs10,000, Rs1 lakh, Rs10 lakh and Rs1 crore.
B: The bonds will be available for purchase for a period of 10 days each in the beginning of every quarter.
C: The electoral bonds will not bear the name of the donor.
a)Only A is true
b)Only A is true
c)Only A is true
d)All are True
e)All are false

3. Who was the first governor of RBI?
a)CD Deshmukh
b)Bimal Jalaan
c)James Braid Taylor
d)Benegal Rama Rau
e)Osborne Smith

4. The maximum percentage of the value of a collateral that a lender is willing to extend for a loan is termed as
a)Mortgage
b)Hypothecation
c)Pledge
d)Brokerage
e)Advance Rate

5. In 2010, Government of India, in consultation with RBI introduced Cash Management Bills (CMBs), to meet the temporary mismatches in the cash flow of the Government of India. What is the threshold window of CMB?
a)Not more than 14 days
b)Not more than 56 days
c)Not more than 91 days
d)Not more than 182 days
e)Not more than 364 days

6. One can file a complaint before the Banking Ombudsman if the reply is not received from the bank within a period of :
a)7 days
b)14 days
c)21 days
d)28 days
e)1 Month

7. Consider the following statements regarding Contingency Fund of India.
A: The Parliament enacted the contingency fund of India Act in 1950.
B: This fund is placed at the disposal of the president.
C: It can be used to meet unforeseen expenditure pending its authorisation by the Parliament.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

 

8. ____ is charged as a percentage of the value of a goods or service, not at a specific rate per unit and is typically imposed at the time of a transaction.
a)Sales Tax
b)Custom Duty
c)VAT
d)Ad valorem tax
e)None of these

9. Which of the following is an example of Mortgage?
a)Share Certificates
b)Plant & Machinery
c)Debentures
d)Bonds
e)Land & Building

10. In context to Monetary Aggregates, which of the following types of Money is known as Broad Money?
a)M0
b)M1
c)M2
d)M3
e)M4

Answer:- 1(d), 2(d), 3(e), 4(e), 5(c), 6(e), 7(d), 8(d), 9(e), 10(c)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *