General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 09-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 09-09-2019

1. Which of the following was/were connected primarily to the communist ideology?
1. Kirti Kisan Party
2. Labour Swaraj Party
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

2. Consider the following statements:
1. Mohinattam is the female classical dance form of Kerala.
2. Laterally, the dance of the enchantress, Mohiniattam was mainly performed in the temple
premises of Kerala.
Which of the statements given above is/are NOTcorrect?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

3. Who was the revolutionary who shot and killed Nashik Magistrate Jackson in 1909?
(A) Ganesh Chapekar
(B) Vinayak savarkar
(C) Anant Kanhere
(D) Ganesh Pingale

 

4. Which of the following statement(s) regarding Mahatma Gandhi’s philosophy of Satyagraha is/are correct?
1. Truth and non-violence are its two vital ingredients.
2. The follower of Satyagraha would resist evil but not hate the evil doer.
3. The Satyagrahi would, if necessary, inflict suffering on himself and also on the evil doer.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

 

5. Arrange the correct chronology of the establishment of the French factories.
1. Chander Nagar
2. Surat
3. Masulipatnam
4. Pondicherry
Codes:
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

6. Consider the following sanctuaries of India
1. Periyar
2. Dachigam
3. Sariska
4. Kanha
Arrange the following is the correct sequence of location of the above sanctuaries from South to North?
(A) 1 4 3 2
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

7. Consider the following statements:
1. According to the 2011 census, the population of most Scheduled Castes in the state of Uttar Pradesh resides.
2. According to the 2011 census, the minimum scheduled caste population in Mizoram resides.
3. According to the 2011 Census, the population of Scheduled Castes in terms of percentage Punjab is the highest in the states.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

8. Consider the following statements:
1. According to the 2011 census, the area of Rajasthan is highest, and the area of Goa is minimum.
2. According to the census of 2011, the area of Andaman Nicobar Union Territory is the highest, and the area of
3. Lakshadweep is the minimum.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

9. Consider the following statements:
1. The European Union has set a goal of becoming carbon neutral by 2050.
2. Recently, due to confiscation of the ship in Sea of Azov, there was a situation of conflict in Russia and Ukraine.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements:
1. The first train in the world went from Darlington to Stockholm in England in September 1825.
2. The port of the Santos of Brazil is called a Coffee port.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer:- 1(D), 2(B), 3(C), 4(B), 5(B), 6(A), 7(D), 8(D), 9(D), 10(D)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *