Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 09-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 09-09-2019

1. ______ is an individual who often works as part of a financial institution and is primarily concerned with raising capital for corporations, governments or other entities.
a)Retail Banker
b)Investment Banker
c)Merchant Banker
d)Universal Banker
e)None of these

2. Consider the following statements
A: An electoral bond is designed to be a bearer instrument like a Promissory Note.
B: It is similar to a bank note that is payable to the bearer on demand and free of interest.
C: It can be purchased by any citizen of India or a body incorporated in India.
a)Only A is true
b)Only A is true
c)Only A is true
d)All are True
e)All are false

3. Name the new entrant of NATO nations?
a)Croatia
b)Montenegro
c)Albania
d)Slovenia
e)Slovakia

4. ____ is the interest rate for a savings account or investment product that has more than one compounding period.
a)Annual Equivalent Rate
b)Compounded Rate
c)Annual Investment Rate
d)Product Equivalent Rate
e)None of these

5. _____ are money market instruments, are short term debt instruments issued by the Government of India and are presently issued in three tenors, namely, 91 day, 182 day and 364 day?
a)Stocks
b)Debenture
c)Certificate of Deposit
d)Commercial Paper
e)T-Bill

6. When is the pension credited to the pensioner’s account by the paying branch?
a)first four working days of the month
b)last three working days of the month
c)last four working days of the month
d)first seven working days of the month
e)None of these

7. Consider the following statements regarding Public Account fund of India.
A: All other public money received by or on behalf of the Government of India shall be credited to the Public Account of India.
B: This includes provident fund deposits, judicial de-posits, savings bank deposits, departmental de-posits, remittances and so on.
C: This account is operated by executive action, that is, the payments from this account can be made without parliamentary appropriation.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

8. Consider the following statements.
A: The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) is an independent and autonomous watchdog that protects consumers of banking services.
B: BCSBI created by RBI in Feb 2006 with head office in Mumbai.
C: BCBS was established on the recommendation of S.S Tarapore committee.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

9. Which of the following security comes under the category of immoveable property?
a)Mortgage
b)Pledge
c)Hypothecation
d)Lien
e)None of these

10. In context to Monetary Aggregates, which of the following types of Money is known as Narrow Money?
a)M0
b)M1
c)M2
d)M3
e)M4

Answer:- 1(b), 2(d), 3(b), 4(a), 5(e), 6(c), 7(d), 8(d), 9(a), 10(b)

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *