General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 07-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 07-09-2019

1. Consider the following statements:
1. Portuguese gold coins was called Crusade and Italian coins were called fluorine and ducat.
2. Portuguese brought potatoes, tobacco and corn in India from Central America.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor

2. Consider the following statements:
1. The first British passenger come to India from the Land route was john mildenhall.
2. In 1608 King James first of England sent the Hawkins as an ambassador to the court of the Mughal emperor Jahangir.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

3. Who was the first French governor of Pondicherry?
(A) Fraco martin
(B) Francis Day
(C) Charles Eyre
(D) Job Charnock

4. The followers of Gorakhnath were called
(A) Jogis
(B) Nath-Panthis
(C) Tantriks
(D) Sanyasis

5. Match the following-
List I     List II
(Editors) (Journals/Newspapers)
A. SA Dange 1. Labour
kisan Gazette
B. Muzaffar Ahmed 2. Inquilab
C. Ghulam Hussain 3.Navayug
D. M Singaravelu 4. The Socialist
A   B   C   D
(A) 3 1 2 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 2 1

6. Consider the following statements:
1. The G-20 Summit2018 was held in Buenos Aires, Argentina.
2. This is the first G-20 Summit to be held in Argentina.
3. It was the first G20 summit to be hosted in South America.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

7. Match the following-
List I    List II
(Industrials production) (Places of Production)
A. Brassware 1. Kanchipuram
B. Silk Sarees 2. Lucknow
C. Chikken Embroidery 3. Muradabad
D. Sports Goods 4. Jalandhar
A   B   C  D
(A) 3 1 2 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

8. Veliconda hills, which is a part of Eastern Ghats, is situated in
(A) Goa
(B) Kerala
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh

9. Arrange the following states from north to south?
(A) Srinagar, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra
(B) Punjab, Haryana, Delhi, Madhya Pradesh
(C) Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh
(D) Himanchal Pradesh, Bihar, Kerala, Rajasthan

10. Which of the following is/are the reason(s) behind Gujarat being the leading producer of Salt in India?
1. The long length of coastline.
2. Long duration of hot and dry conditions.
3. Presence of gulf areas.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer:- 1(C), 2(C), 3(A), 4(A), 5(D), 6(C), 7(B), 8(A), 9(B), 10(D)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *