Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 07-09-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 07-09-2019

1. Which of the following term represents a list of stocks that are ineligible for trade by an investment bank’s risk arbitrage division?
a)Gray List
b)Black List
c)Red List
d)Brown List
e)Blue List

2. Which section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.
a)Section 5
b)Section 7
c)Section 9
d)Section 11
e)Section 13

3. Consider the following statements
A: The North Atlantic Treaty is an intergovernmental military alliance between several North American and European states.
B: North Atlantic Treaty was signed on 4 April 1949.
C: Brussels, Belgium is the headquarter of NATO.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are ture
e)None are true

4. ______ refers to either payments that are overdue or payments that are to be made at the end of a period.
a)Loans
b)Cash Credit
c)Arrears
d)Debentures
e)Stocks

5. ___ is a debt instrument in which an investor loans money to an entity (typically corporate or government) which borrows the funds for a defined period of time at a variable or fixed interest rate.
a)Bond
b)Stock
c)Debenture
d)Preference Share
e)None of these

6. What is the minimum balance required to be maintained in the pension account maintained with the banks?
a)No minimum Balance Required
b)Rs. 1000
c)Rs. 3000
d)Rs. 5000
e)May vary according to bank

7. Consider the following statements regarding Consolidated Fund of India
A: All revenues received by the Government of India;
B: All loans raised by the Government by the issue of treasury bills, loans or ways and means of advances; and
C: All money received by the government in repayment of loans forms the Consolidated Fund of India.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)None are true

8. Consider the following statements.
A: Banking ombudsman was first set up in UK.
B: The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
C: At present the tenure of BO is 5 years.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)A and B are true
e)B and C are true

9. In how many categories, Bank Audit can be defined as?
a)1
b)2
c)3
d)4
e)5

10. In context to Monetary Aggregates, which of the following types of Money is known as Reserve Money?
a)M0
b)M1
c)M2
d)M3
e)M4

Answer:- 1(a), 2(b), 3(d), 4(c), 5(a), 6(a), 7(d), 8(d), 9(c), 10(a)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *