General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 06-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 06-09-2019

1. Who among the following had translated the Atharvaveda into Persian in the Mughal period?
(A) Abdul Hamid Lahori
(B) Hazi Ibrahim Sarhindi
(C) Khafi Khan
(D) Malik Muhammad Jayasi

 

2. Consider the following statements:
1. After successful leadership of Champaran Satyagraha, Rabindranath Tagore called Gandhi ji first time ‘Mahatma’.
2. After the Non-Cooperation Movement, Judge Broom Field convicted Gandhi for six years in the crime of instigating dissent.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

3. Consider the following statements:
1. On December, 1924 Gandhiji became the Congress President for the first time at the Belgaum Session.
2. On 5 February, 1922, chauri chaura conspiracy was held in Gorakhpur district of the United Provinces.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

4. Consider the following statements:
1. Founder of Pal Dynasty was Gopal.
2. Pulakeshin first was the founder of the Chalukya dynasty of Badami.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

5. Consider the following statements:
1. The Dutch Fort of Chinasura was called Gustaval Fort and the court of Nagapattinam was called Centfort David.
2. From the advent of the Portuguese, shipbuilding, printing press and Gothic architecture began.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

 

6. Consider the following statements:
1. Nanda devi peak forms a part of kumaon Himalayas.
2. Chikmangalur is famous for coffee cultivation.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

7. Match the following columns:
Column-I Column-II
(Biosphere Reserves) (States)
A. Nilgiri 1. Odisha
B. Manas 2. Madhya Pradesh
C. Panchmarhi 3.Tamil Nadu
D. similipal 4.Assam
Select the correct match using the code given below:
A B C D
(A) 3 4 2 1
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 2 1 3 4

8. Match the following columns:
Column-I Column-II
(Dams) (Rivers)
A. Ukai dam 1. Beas
B. Bhakra dam 2. Krishna
C. Nagarjuna Sagar dam 3.Sutlej
D. Pandoh Dam 4.Tapti
Select the correct match using the code given below:
A B C D
(A) 3 4 2 1
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 2 1

9. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?
(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Uttar Pradesh

10. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?
(A) Mount Koya
(B) Mount Diavolo
(C) Saddle Peak
(D) Mount Thuiller

 

Answer:- 1(B), 2(D), 3(D), 4(C), 5(D), 6(D), 7(A), 8(A), 9(C), 10(B)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *