General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 04-09-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 04-09-2019

1. Which of the following pairs is incorrect?
I. Sptsandhav area – Dr. Avinash Chandra and Dr. Sampuarnananda
II. Bramarishi desh – Dayanand Saraswati
III. Central Asia – Max Muller
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only I and II
(D) Only I and III

2. Consider the following statements:
1. Religion of the pre Vedic Aryans was primarily nature worship and sacrifice (yajna).
2. In the post Vedic period Kuru and Panchal were the United States.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements:
1. In the Rig Veda there are a total of 10 mandal and 1028 Sukta.
2. The author of the third mandal of the Rig Veda is Bharadwaj sage.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements:
1. Guru Arjan Dev initiated the Masand tradition.
2. According to this practice, the Sikhs had to pay a tenth of their income to the guru.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. On the life of Chhatrapati Shivaji, Mother Jijabai and her teacher mentor Dadoji Konddeo have significant impact.
2. Religious saint Guru Ramdas and Tukaram had significant impact on Shivaji’s life.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements:
1. According to Coriolis, the direction of wind is affected by centrifugal force and the centripetal force.
2. Earth’s deflecting force is not the same everywhere. It is the minimum on the equator and maximum at the poles.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

7. Canterbury grasslands are found in which of the following countries?
(A) New Zealand
(B) Argentina
(C) U.S.A.
(D) South Africa

8. Amazon River flows through which of the following country?
(A) USA
(B) Chile
(C) Brazil
(D) Argentina

9. Consider the following statements:
1. Three states Jammu and Kashmir Rajasthan and Gujarat are situated on the border of Pakistan.
2. Tripura, Mizoram, Nagaland and Arunachal Pradesh are connected to the border of Myanmar.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements:
1. Mizoram, Manipur, Assam, Meghalaya and West Bengal belong to the border of Bangladesh.
2. Uttar Pradesh, Bihar, Chhattisgarh belongs to the border of Nepal.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer:- 1(B), 2(C), 3(B), 4(C), 5(D), 6(D), 7(A), 8(C), 9(A), 10(C)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *