General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 29-08-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 29-08-2019

1. The Sarkaria Commission was appointed to review the question of –
(A) Legislative problems
(B) Tribal areas
(C) Centre/State relations
(D) Union territories problems

2. The annual report of the UPSC is submitted to
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Supreme Court
(D) The chairman of the Union Public Service Commission

3. What is the Provision of Article 155 of Indian constitution?
(A) Construction of Supreme Court
(B) Right to Education
(C) Abolition of Untouchability
(D) Appointment of Governor

4. Consider the following statements-
1. There is no power to reject or amend the Money Bill in the Rajya Sabha.
2. Rajya Sabha cannot vote on the demands of grants.
3. Annual financial statements cannot be discussed in Rajya Sabha
Which of the statements given below is / are true?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

5. The joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha of states is summoned by?
(A) The President
(B) The Speaker of the Lok Sabha
(C) The Parliament
(D) The Chairman of the Rajya Sabha

6. Which law states that for every 1% increase in the unemployment rate, a country’s GDP will be roughly an additional 2% lower than its potential GDP?
(A) Okun’s law
(B) Phillips curve
(C) Friedman’s law
(D) Marshall’s law

7. In the year 1943, the United States established an International Fund which is known as ________?
(A) White plan
(B) Keynes plan
(C) Walker plan
(D) Smith plan

8. In the year 1943, the U.K. Established an International Fund which is known as ________?
(A) White plan
(B) Keynes plan
(C) Walker plan
(D) Smith plan

9. If the ___________ firm has zero costs or only has fixed cost, the quantity supplied in equilibrium is given by the point where the marginal revenue is zero.
(A) Perfect Competition
(B) Monopoly
(C) Oligopoly
(C) Monopolistic Competition

10. What is the full form of IMPS in banking sector?
(A) Intermediate Payment Service
(B) International Payment Service
(C) Initial Payment Service
(D) Immediate Payment Service

Answer:- 1(C), 2(A), 3(D), 4(A), 5(A), 6(A), 7(A), 8(B), 9(B),10(A)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *