Maths Quiz of the Day – II For IBPS RRB Clerk Mains 2019

Maths Quiz of the Day-II

Maths Quiz of the Day – II For IBPS RRB Clerk Mains 2019

Q.1 The side of a square is half the diameter of a circle. The area of the square is 1764 square c.m. What is the area of the circle?
(1) 4455 sq.cm
(2) 5648 sq.c.m
(3) 6058 sq.c.m
(4) 5544 sq. c.m
(5) None of थी

Q.2 Three friend A,B and C walk around a circular ground and one round in 48, 40 and 60 seconds respectively. In how many minutes will all the three meet again at the starting point?
(1) 3 minutes
(2) 4.5 minutes
(3) 5 minutes
(4) 6 minutes
(5) None of these

Q.3 The perimeter of a right – angled triangle is 60 c.m. Its hypotenuse is 28 c.m. The are a of the triangle is :-
(1) 120 c.m.2
(2) 240 c.m.2
(3) 75 c.m.2
(4) 60 c.m.2
(5) None of these

Q.4 The cost of tiling a rectangular room is ` 12852 at the rate of ` 68 per square ft. The length of the room is 8 ft. less than the side of a square whose area is 841 square ft. What is the breadth of the rectangular room?
(1) 8 ft.
(2) 12 ft.
(3) 7 ft.
(4) 8.5 ft.
(5) None of these

Q.5 A rectangular grassy lawn is 18m by 12m. It has a gravel path 1.5m wide all around it on the outside. What is the area of the path?
(1) 107 m2
(2) 108 m2
(3) 88 m2
(4) 99 m2
(5) 118. m2

Q.6 Two cars are travelling towards each other. The distance between the cars intially is 400 km. After some time they meet at a distance of 150 km from one end. Find the ratio of speed of cars –
(1) 2:5
(2) 3:7
(3) 4:5
(4) 3:5
(5) data insufficient

Q.7 There are two trains, length of one train is 150 metre more than other. They crossed each other in 30 seconds in opposite direction. But when they travel in same direction, faster train crossess the slower train in 2 minute. Speed of slower train is 90 Km/hr, find the speed of faster train.
(1) 150 Km/hr
(2) 190 Km/hr
(3) 160 Km/hr
(4) 175 Km/hr
(5) None of these

Q.8 Ram, Laxman and Geeta run on the circular path at the speed of 20 m/s, 30 m/s and 50 m/s respectively in the same direction. The circumference of the track is 600 m. When will they be together again for the first time?
(1) 60 seconds
(2) 20 seconds
(3) 30 seconds
(4) 25 seconds
(5) 15 seconds

Q.9 A train can cross a platform, a bridge and a man standing on a platform in 72 second, 48 second and 24 second. Another train whose speed is 108 km/hr can cross standing man in 12 second. If speed of the former train is 3/5th of the latter train, then find sum of length of train and Bridge?
(1) 876 metre
(2) 864 metre
(3) 844 metre
(4) 776 metre
(5) 746 metre

Q.10 Two trains start simultaneously from two stations Kanpur and Varanasi, respectively towards each other on the same track. The distance between the two stations is 720 Km and the speed of the trains are 50 Km/hr and 30 Km/hr. Simultaneously with the trains, a bird sitting on the top of the train starts towards the other and reverses its direction on reaching the other train and so on. If the speed of Bird is 60 Km/hr then the distance that the Bird travels before being crushed between the train is-
(1) 520 Km
(2) 540 Km
(3) 960 Km
(4) 640 Km
(5) 580 Km

 

Solutions:

Ans.1(4)   Side of a square = 1764 = 42

c.m = radius of a circle

Area of circle = 22/7 × 42 × 42 = 5544 sq. c.m

Ans.2(5)L.C.M of 48, 40 and 60 seconds = 240 seconds = 4 minutes

Ans.3(4) Let base = b cm. Height = h c.m.
b + h + 28 = 60
b + h = 32
 (b+h)2 = (32)2……….(I)
Also,b2 + h2= 282

2bh = 60×4
bh = 120
½ bh = 60
Area = 60 c.m.2

Ans.4(5)  The area of rectangular room = 12852/68 Sq.ft

The side of the square room = √841 = 29 ft
length = 29-8 = 21 ft

  breadth = 189/21= 9 ft .
Ans.5(4)    Area of lawn = 18×12=216 m2
Total area (lawn + path)= (18+3)×(12+3)

= 21× 15
= 315 m2
area of path (only) = 315 – 216 = 99 m2

Ans.6(4) let after T time they meet each other
          let speeds of car is ‘a’ and ‘b’ respectively
         both will take same time
          150/a=250/b
             a:b=3:5

Ans.7(1) let the length of train is x meter.
         length of second train= (x+150) meter.
         let the speed of faster train=y km/hr
           Relative speed = y+90
          A.T.Q.

2×+150/Y+90=30

     2x+150=30×(y+90)×(5/18)…..(i)
     Relative speed in same direction=(y-90)
     A.T.Q.

2×+150/y-90

    =2×60
    2x+150=30×(y-90)×(5/18)×120…..(ii)
     from (i) and (ii)
     y+90=4y=360
     y=150 Km/hr
Ans.8(1) Time taken by Ram to complete one round=(600/20)=30 second
        Time taken by Laxman=(600/30)=20 second
        time taken by Geeta=(600/50)=12 second
         they will meet again = L.C.M. (12,20,30) = 60 second

Ans.9(2) Speed of first train=3/5×(108×5/18) =18 m/s
          Length of first train=18×24=432 metre
          Let length of bridge =x metre
         (432+x)=18×48=864 metre
         x=432 metre
       length of train + length of Bridge=432+432=864 metre
Ans.10(2) Both train are same track, so it will collide.

Time taken by trains to collide = 720/80= 9 hours
               Distance traveled by Bird = 9×60=640 Km
 

 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *