Knowledge Bytes For IBPS Clerk Mains 2019-20 : 28-08-2019

Knowledge Bytes

Knowledge Bytes(English) For SBI Clerk Mains 2019 : 28-08-2019

1. What is the theme of 7th ‘Community Radio Sammelan in Delhi?
Ans. ‘Community Radio for SDGs’

2. Who is the current Union Minister of Information & Broadcasting?
Ans.Prakash Javadekar

3. Recently the Department of Social Justice has signed an MoU with which organisation to enhance outreach on AIDS prevention?
Ans.National AIDS Control Organization (NACO)

4. Where is the headquarters of NACO (National AIDS Control Organisation) situated?
Ans.New Delhi

5. What is the theme of Internet of Things (IoT) India Congress 2019?
Ans.Mainstreaming the Internet of Things

6. IoT India Congress 2019 is the ___edition of India’s largest Platform of Platforms for the Internet of Things.
Ans.4th

7. Which e-commerce giant has recently partnered with the Office of the Director General of Resettlement (DGR) and the Army Welfare Placement Organisation (AWPO) to create continued work opportunities for military families across the country?
Ans.Amazon India

8. Where is the headquarters of Amazon located?
Ans.United States

9. Who is the current President of Amazon?
Ans.Jeff Bezos

10. Recently, Indian Bank has signed a Memorandum of Understanding Ans. (MoU) with which insurance comapany to offer a diverse range of general insurance products to its customers?
Ans.Tata AIG General Insurance Company Limited

11. Who is the current MD & CEO of Indian bank?
Ans.Padmaja Chunduru

12. Who is the current CEO of Tata AIG General Insurance Company Limited?
Ans.Neelesh Garg

13. What is the maximum speed obtained via a GramNet service?
Ans.100 mbps

14. What does the term X denote in the abbreviation XGSPON?
Ans.10

15. Recently Govt buys 9 Precision Approach Radars from Chennai-based Data Pattern worth:
Ans.Rs. 380 crore

16. In context to defence, what does PAR stands for?
Ans.Precision Approach Radar

17. Which state creates history by appointing 3 Deputy CM’s in the state?
Ans.Karnataka

18. Who is the incumbent governor of Karnataka?
Ans.Vajubhai Vala

19. Name the India’s first woman DGP who passed away recently?
Ans.Kanchan Bhattacharya

20. In which year India’s first woman DGP was appointed?
Ans.2004

21. Recently which public sector lender has launched OTP facility for ATM withdrawls over Rs. 10000 a day?
Ans.Canara Bank

22. Yono Cash facility, in which customers can withdraw money from ATMs without using a card is provided by which bank?
Ans.SBI

23. What is the Tagline of Canara bank?
Ans.Together we can
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *