General Awareness Quiz of the Day For IBPS PO Mains 2019 : 28-08-2019

General Awareness Quiz of the Day

General Awareness Quiz of the Day For RRB Group D 2019-20 : 28-08-2019

1. Who said,”A living thing is born” after the League of Nation’s Covenant was drafted?
(a) Winston Churchill
(b) Woodrow Wilson
(c) Napoleon Bonaparte
(d) Benito Mussolini

2. Consider the following statements:
1. Shahjahan transferred the Mughal Capital from Agra to Delhi.
2. The Taj-Mahal was built by Jahangir.
3. Shahjahan went to Kabul with fifty thousand army for the purpose of suppressing Afghans.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

3. Consider the following statements:
1. Akbar had imposed ban on sati tradition on the funeral pyre of her husband burned the widow.
2. Akbar discouraged child marriage and encouraged widow marriage in Hindus.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 onl
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements:
1. In 1917, Mahatma Gandhi organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of Gujarat.
2. Sanchi Stupa was built by Ashoka.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:
1. Mahatma Gandhi raised the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”.
2. Rana Sanga has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements:
1. The climate of South and South-East Asia is monsoon type.
2. Turkey and Lebanon are located in both continents of Asia and Europe.
Which of the statements given above is/are NOT correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

7. Which one of the following countries of South-West Asia has not spread to the Mediterranean Sea?
(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) Israel

8. Turkey is located in which of the following?
(a) Black Sea and Caspian Sea
(b) Black Sea and Mediterranean Sea
(c) Gulf of Suez and Mediterranean Se
(d) Gulf of Aqaba and Dead Sea

9. Where India is located of the following?
(a) Southwest Asia
(b) South Asia
(c) Southeast Asia
(d) Central Asia

10. Consider the following statements:
1. Asia’s most northern end is Cape Chelyuskin.
2. Asia’s easternmost end is Cape Dezhnev.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only¸
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer :- 1(b), 2(c), 3(c), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(b), 9(b), 10(c) 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *