Banking Awareness Quiz For IBPS RRB PO Mains 2019 : 28-08-2019

Banking Awareness Quiz of the Day

Banking Awareness Quiz For SBI PO Mains 2019: 28-08-2019

1. In which of the following bank, ING Vyasa Bank gets merged in the year 2014?
a)Kotak Mahindra Bank
b)Oriental Bank of Commerce
c)Axis Bank
d)HDFC Bank
e)ICICI Bank

2. In which year Insurance Regulatory Body, IRDA was established?
a)1999
b)1997
c)1994
d)1993
e)1991

3. The famous Kathakali dance is the classical dance form of which state?
a)Tamil Nadu
b)Uttar Pradesh
c)Kerala
d)Andhra Pradesh
e)Assam

4. The “Change the World List” is published by whom?
a)Asian Development Bank
b)Financial Action Task Force
c)Bank for International Settlement
d)Fortune
e)International Labour Organisation

5. What is the theme of 38th India International Trade Affair held in New Delhi?
a)Globalization 4.0: Shaping the global architecture
b)Rural Enterprise in India
c)Resilience and innovation
d)Improving Air Quality, Combatting Climate Change – Saving Lives
e)None of these

6. Which articles of the Indian Constitution signifies the Fundamental rights of the citizens?
a)Article 1 to 4
b)Article 245 to 263
c)Article 36 to 41
d)Article 12 to 35
e)Article 5 to 11

7. Consider the following questions regarding parts of Indian constitution.
A: Part I: The Union and its territory
B: Part II: Citizenship
C: Part III: Directive Principles
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)A and B are true
e)All are true

8. Consider the following statements regarding Types of ATM.
A: On Site ATM: Within the premises of Bank
B: Off Site ATM: Outside the Bank premises
C: Mobile ATM: ATM on Wheels
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are True
e)All are False

9. Which phase of Banking Sector Reforms also known as Reformatory Phase?
a)Phase I
b)Phase II
c)Phase III
d)Phase IV
e)Phase V

10. Consider the following statements regarding Short Deposit Receipt.
A: Banks accepts deposits from customers varying from 7 days to a maximum of 10 years.
B: The period of 7 days & above but not exceeding 179 days deposits is classified as ‘Short Deposits’.
C: The minimum amount that can be deposited under this scheme is Rs. 5 lakh for a period of 7-14 days.
a)Only A is true
b)Only B is true
c)Only C is true
d)All are true
e)All are false

Answer:- 1(a), 2(a), 3(c), 4(d), 5(b), 6(d), 7(d), 8(d), 9(c), 10(d)
 

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *