Banking Awareness Quiz For SBI PO Mains 2019: 20-08-2019

 

1. which of the following scheme also known as Rural Godown Scheme?

a)Rashtriya Bhandaran Yojana

b)Gramin Bhandaran Yojana

c)Anaaj Bhandaran Yojana

d)Ghar Bhandaran Yojana

e)None of these

२. Asad Ali Khan is related to which Musical Instrument?

a)Rudra Veena

b)Violin

c)Ghatam

d)Mridangam

e)Sarangi

3 . Which of the following range is defined in terms of Astra Missile?

a)IRBM

b)Beyond Visual Range

c)ICBM

d)Cruise Missile

e)None of these

4 . What is the punch line of “State Bank of India”?

a)Hum Hai Na

b)Good People To Grow With

c)Good people to grow

d)Tradition Of Trust

e)Trusted Family Bank

5 . _______ is also termed as the thermometer of Bank’s health.

a)Capital Adequacy

b)Capital Adequacy Ratio

c)Market Stabalisation Scheme

d)Market Supervision

e)Market Review

6 .Sachet Portal was launched by Raghuram Rajan in the year:

a)2014

b)2015

c)2016

d)2017

e)2018

7 . Which of the following is not a component of Security Market?

a)SEBI

b)Stock Exchanges

c)LAF

d)Brokers

e)FII’s

8 . _____  is a letter from a bank guaranteeing that a buyer’s payment to a seller will be received on time and for the correct amount.

a)Letter of Credit

b)Letter of Undertaking

c)Letter of Assurance

d)Letter of Indent

e)None of these

9. Which of the following book is authored by David Grossman?

a)Playing With Fire

b)Unstoppable: My Life So far

c)I am HIV positive, so what?

d)A Horse Walks into a Bar

e)The Crisis Within

10 .For Speedy resolution of NPA’s in MSME’s which company was established to do the same?

a)ISARC

b)SMERA

c)SIDBI

d)MUDRA

e)None of these

                                               Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(c), 5-(b), 6-(c), 7-(c), 8-(a), 9-(d),10-(a)

NO COMMENTS:

Your email address will not be published. Required fields are marked *